UNILJ.si Ležišče Ali je za hrbet res najboljše trdo ležišče?

Ali je za hrbet res najboljše trdo ležišče?

Če so naše babice mislile, da mora biti ležišče trdo, danes to več ne velja. Ugotovitve sodobnih ortopedov in fizioterapevtov namreč kažejo na to, je se za to, da vretenca ostanejo v pravilnem položaju, treba omisliti ležišče, ki se prilega hrbtenici ter mu hkrati nudi potrebno oporo.

Ne obstaja vzmetnica, ki bi zadovoljila vsakogar. Pri vsaki se bo našel nekdo, ki ga bo nekaj motilo, nekdo drug pa jo bo koval med zvezde. Zato se pri nakupu ležišča ni dobro zanašati na mnenje znancev, sodelavcev in prijateljev. Ni namreč nujno, da bo tisto, kar ustreza njim, ustrezalo tudi vam. Pri nakupu vzmetnice upoštevajte svoje kilograme. Težji kot ste, tršo vzmetnico potrebujete. In obratno. Nekomu, ki tehta šestdeset kilogramov, bo univerzalno ležišče morda pretrdo. Za nekoga, ki jih tehta čez sto, pa bo morda premehko. Pa tudi to ne velja v vsakem primeru. Tudi, če imata dva človeka podobni telesni teži, to še ni zagotovilo, da bo obema ustrezalo enako ležišče.

Zelo dobro je, če lahko vzmetnico pred nakupom nekaj dni testirate. Resnično samo tako se boste lahko prepričali, ali vam nekaj, kar ste kupili, ustreza. Ob neprimerno izbranem jogiju se lahko vaše  težave z bolečinami v hrbtu ali vratu namreč še stopnjujejo.

Ugotovljeno je bilo, da med najboljša ležišča spada sedemconsko, saj nudi različno stopnjo podpore na območjih, kjer se nahajajo medenica, pas in ramena. Skupno nudi podporo na kar sedmih točkah. Taka vzmetnica je najbolj udobna za hrbtenico, saj ji omogoča najboljšo možno podporo. Strokovnjaki so dognali, da se mora telo stopnjevano ugrezniti v ležišče v skladu z različnim pritiskom na določenih telesnih delih. Na tak način vretenca počivajo v pravilnem položaju. Ergonomsko oblikovano ležišče je primerno za vsakogar in so vsi uporabniki z njim zelo zadovoljni. Izbrati je treba le pravo trdoto.